Locație: România, Munții Bucegi, oraș Bușteni
Traseu: Bușteni - Valea Jepilor (Jepii Mici) - Cabana Caraiman - Brâna Mare a Caraimanului - Crucea Eroilor - Jepii Mari - Bușteni
Durată: 8-9 ore, în condiții de vară
Timpi intermediari:
- Bușteni - Valea Jepilor - Cabana Caraiman: 3h30
- Cabana Caraiman - Crucea Eroilor: 1h
- Crucea Eroilor - Cabana Caraiman - Cantonul Schiel: 1h30
- Cantonul Schiel - Jepii Mari - Bușteni: 2h30
Atenție:
- Traseele pe Valea Jepilor (Jepii Mici), Brâna Mare a Caraimanului și Jepii Mari sunt închise de la începutul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii mai (poteci expuse, risc de alunecare, risc de avalanșă)
- Telecabina din Bușteni nu circulă pe vânt puternic și nici în zilele de marți
Bușteni - Jepii Mici - Cabana Caraiman
- marcaj: cruce albastră
- durată: 3h30
În mod normal, traseul turistic pe Valea Jepilor este închis de la începutul lui noiembrie. Motivul: la începutul iernii poteca poate fi acoperită de gheață - cum se vede în poza de mai jos - iar, mai apoi, odată ce se depune suficientă zăpadă, riscul de producere a avalanșelor este mare.
Cu toate astea, deși ne aflam deja în ultima parte a lui noiembrie, traseul ne-a întâmpinat în condiții de vară, fără urme de gheață sau zăpadă.
Am început urcarea pe Jepii Mici (marcaj cruce albastră) în jurul orei 10 dimineața. Am mers prin ceață până la altitudinea de 1800 de m, apoi ne-am bucurat de soarele tomnatic și de marea de nori de sub noi.
Cabana Caraiman - Brâna Mare a Caraimanului - Crucea Eroilor
- marcaj: punct albastru
- durată: 1h
După o scurtă pauză lângă Cabana Caraiman, am continuat urcarea spre Crucea Eroilor (marcaj punct albastru).
Deși La Cruce ne-a întâmpinat un vânt năprasnic, am petrecut acolo câteva minute bune admirând priveliștea. Într-adevăr, priveliștea și vântul ne-au cam tăiat respirația.
Crucea Eroilor - Brâna Mare a Caraimanului - Platoul Bucegi - Jepii Mari - Bușteni
- marcaj: punct albastru, apoi bandă galbenă, apoi triunghi albastru
- durată: 4 ore
De la Crucea Eroilor ne-am întors tot pe Brâna Mare a Caraimanului la Cabana Caraiman, de unde am continuat spre Cantonul Schiel, la început pe punct albastru, apoi bandă galbenă și apoi triunghi albastru până în Bușteni.
Am coborât pe Jepii Mari în mare parte la frontală și printr-o ceață densă.
Am ajuns la finalul traseul în jurul orei 19:00.
Câinii care "păzeau" tomberoanele de acolo lătrau ca nebunii. Inițial am crezut că latră la noi, dar s-a dovedit că aveau treabă cu cei doi ursuleți care veniseră să ia cina. Un urs se servea tacticos din tomberonul galben, iar celălalt ținea de șase lângă el.