Turnul Seciului este situat în Munții Bucegi, la o oră de mers de la Cabana Padina. Prima jumătate de oră se merge pe plat spre Peștera Ialomiței, apoi se urcă prin pădure, pe poteca ce duce spre Canionul Horoabelor. Nu după mult timp, părăsim traseul ce duce la canion, traversând râul (spre dreapta), în acest punct ușor identificabil (cel puțin în acest sezon) după cei doi bușteni care formează o tentativă de pod:
Până sâmbăta trecută (20.08.2022), mulțumită lui Leo, mai urcasem de două ori pe Turnul Seciului, de fiecare dată ca secund, pe același traseu - Muchia Nordică (Comănescu).
La 2 ani după prima vizită, iată-mă din nou aici, în compania lui Mihai și a Angelei, gata să cucerim Turnul:
În poza de mai sus apare partea frontală a Turnului Seciului, pe care sperăm să ne cățărăm într-un viitor cât mai apropiat.
Traseul Comănescu are 3 lungimi: una medie, una lungă, respectiv una scurtă. Regrupările sunt solide, asigurate cu ancore mecanice, iar pe traseu întâlnim atât pitoane cât și spituri.
Scopul acestei ture nu a fost neapărat parcurgerea traseului în sine, ci exersarea manevrelor de coardă pe un traseu de mai multe lungimi. La fiecare regrupare am discutat ce, cum și de ce s-a montat. E un traseu foarte bun de pus în practică ceea ce crezi că ai reținut de la atelierele la care ai participat. Mie unul mi se pare clar că până nu faci tu singur o regrupare sau un rapel, sub “tensiune”, nu poți știi cât de bine stăpânești tehnicile.
Cățărarea nu pune probleme, prizele fiind suficiente și destul de mari. Traseul este cotat 2A pe climbromania și 3B pe stânca de la bază.
Pasul cel mai dificil este chiar la începutul traseului, au fost bătute acolo 2 țevi grosolane pe care poți călca sau de care te poți trage în caz că simți nevoia. Dacă vrei să nu te folosești de ele, cel puțin prima țeavă încurcă destul de mult, iar ca să facem treburile și mai complicate, noi ne-am montat deasupra ei punga cu pungi.
Prima regrupare este pe o brână îngustă, loc bun de exersat gestiunea corzilor în regrupare. Aștept cu nerăbdare clipa în care ne va veni natural să ne asigurăm în regrupare direct cu cabestanul și să nu mai folosim zelbul.
A doua lungime este cea mai dificilă, prizele trebuie încercate bine, pentru că se pot desprinde.
În schimb, a doua regrupare este extraordinar de comodă.
Putem rapela din această regrupare dacă nu avem la noi decât o coardă de 60 metri. Totodată, aici este un loc potrivit pentru a exersa montarea rapelului într-un loc fără expunere.
O poză dintr-o tură cu Leo rapelând din a doua regrupare:
A treia lungime are doar câțiva metri (e doar ceea ce se vede în poza de mai jos),
iar regruparea se face chiar pe “platouașul” Turnului, într-o poieniță, un loc numai bun de lecturat.
Regruparea e confortabilă, dar partea interesantă e la rapel. Inelele de rapel sunt pe peretele dinspre Culoarul Bătrâna, montarea rapelului făcându-se dintr-un loc destul de incomod, pe o brăniță extrem de îngustă, sub care e un hău de vreo 40 de metri.
Expunerea mare ne-a făcut să testăm bine de tot sistemul înainte de a porni în coborârea pe peretele vertical, care la un moment dat are și o frumoasă surplombă.
m parcurs traseul de 2 ori la rând, prima oară Mihai cap cu 2 secunzi, apoi eu cap cu 2 secunzi, urmând ca Angela să urce cap data viitoare. De fiecare dată, ne-a luat cam 2 ore și jumătate.
A fost o tură din care am învățat câteva lucruri noi, am exersat și aprofundat unele manevre, și ne-am dat seama cât de utile și informative sunt atât manualul UIAA, cât și manualul de trad al lui Laurențiu Anghel.
Din această frumoasă tură am căpătat mai multă experiență în:
- approach - orientarea pe terenul nemarcat către Turnul Seciului
- cățărarea pe teren friabil
- folosirea semicorzilor
- crearea și egalizarea regrupărilor. Ulterior am aflat din manualul UIAA cum să și protejăm regrupările amplasând un punct de redirecționare la 1 sau 2 metri deasupra regrupării
- organizarea în regrupare: corzi, poziționare cap/secunzi, predarea echipamentului capului de coardă
- comunicare (deși am avut stații la noi, tot au reușit să ne trolleze cei din poteca de pe Valea Horoabelor)
- montarea și executarea rapelului (este important să testezi sistemul cât încă ești asigurat, executat corect, European Death Knot chiar “ține” și chiar trece de orice obstacol, nodul autoblocant te salvează în caz de nevoie, la fel ca și nodurile de la capetele corzilor)
Cea mai tare echipă de pe Turnul Seciului din acea zi: